Forma 1 hírek - Literenként 100 forintot spórolnak a leleményes fiúk

Németh Gábor, Györgye Norbert, Kállós László és Varga Ákos
A benzint még nem helyettesíti, de az üzemanyag-fogyasztást jelentősen csökkenti az a találmány, amit négy pécsi fiatal tökéletesített. A berendezés a vizet hidrogénre és oxigénre bontja. Műszaki informatikus, autóvillamossági szakember és két autószerelő. Négy fiatal, aki már csak 300 forintos benzinárral számol. Egy éve megelégelték a drága tankolást, és fél év alatt kifejlesztették ezt a vízbontó berendezést. Bár a találmány nem az övéké, azonban ők fejlesztettek belőle működő szerkezetet, ugyanis az alapmodell csak minimális gázt tudott előállítani. – A desztillált vízből nyert hidrogén és oxigéngáz keveréke a levegőbeszívón keresztül kerül a motor égésterébe. A hidrogén elég, az oxigén pedig táplálja az égést – mondja Kállós László, a készülék egyik fejlesztője. Percenként hat liter gázt termel, ami egy benzines autónál húsz-, egy gázosnál negyvenszázalékos üzemanyag-megtakarítást eredményez. – Vízből nem sokat fogyaszt, ezer kilométerenként mindössze egy litert
– tette hozzá Kállós László. A készülék előállítása 120-180 ezer forintba kerül, az autó teljesítményétől függően. Eddig száz berendezés készült el, a számításuk szerint húszezer kilométer után térül meg a befektetés.
– Romániából és Szerbiából is érdeklődnek a készülék iránt, a weblapunkat már Törökországból nézik a legtöbben, ahol 520 forint a benzin literje. A világhírre még sokat kell várnunk, mert az autógyárak nem partnerek a technológia elterjesztésében – mondta Kállós.